איך לרשום פטנט – כיצד עושים את זה בצורה נכונה

תוכן עניינים

איך לרשום פטנט – כיצד עושים את זה בצורה נכונה

אחד הרגעים המאושרים ביותר של כל ממציא, מפתח, בין אם הוא עובד כעצמאי ובין אם הוא עובד כשכיר בחברה עסקית או במוסד אקדמי, זה הרגע בו הוא מגלה שהצליח להמציא פטנט מסוים.

זה רגע מאושר מכמה סיבות. עצם זה שהוא יצר משהו חדש, משהו ייחודי, מקורי, משהו שאיש לא יצר קודם לכן, עצם זה שהוא הצליח לייצר משהו שייתכן מאוד שיביא לשיפור כזה או אחר, בין אם זה במוצר, שירות או בכל דבר אחר, וכן מן הסתם, מעצם זה שבסופו של דבר, התהליך הצליח, המחקר, הפיתוח וכל שאר השלבים.

מן הסתם, לא הרבה זוכים להגיע לרגע הזה. מרבית האנשים לא מצליחים לייצר פטנט עד סופו, חלקם נכשלים כבר בשלב התכנון, אחרים בשלב הייצור, יש כאלה שמגיעים לסוף התהליך ואז מגלים שלא מדובר בפטנט חדש, אלא ייצור של מוצר שכבר קיים בשוק. לכן אפשר להבין את רמת האושר אליה מגיע, מי שכן מצליח להמציא פטנט.

העניין הוא, שזו רק התחלת העבודה. אחרי שמתכננים את הפטנט ומפתחים אותו, הרי שיש גם לרשום אותו. רישום פטנטים הוא אחד השלבים החשובים ביותר בתהליך שמאפשר להפוך פטנט מתכנון למוצר קיים ומשם למוצר בלעדי אשר שייך לממציא, מפתח, לחברה או למוסד שעומדים מאחורי תהליך התכנון והפיתוח.

לפני שאנחנו נסביר איך לרשום פטנט, צריך להדגיש מספר היבטים שקשורים לעניין. ראשית, בשביל לרשום פטנט, יש לקחת עורך דין שיהיה אחראי על הנושא, הוא צריך להיות בעל גישה לעולם הטכנולוגיה. אנחנו לא יכולים לעשות את זה לבדנו מסיבות שונות, בין היתר כי זה דורש ידע משפטי, וכן זה דורש הרבה מאוד זמן.

שנית, צריך לציין, יש הבדל מסוים בין גורם פרטי, קרי ממציא או מפתח לבין חברה או מוסד אקדמי שמפתחים פטנט. ההבדל טמון בכך, שאם מדובר באדם פרטי, הרי שהפטנט שייך לו, אך אם מדובר בחברה עסקית, מוסד אקדמי או כל ישות משפטית אחרת, הרי שהפטנט שייך בסופו של דבר לאותה יישות ולא לגורם שפיתח אותו, קרי העובד השכיר שעבד על כך או החוקר באקדמיה שחשב, תכנן ופיתח. זו נקודה שחוזרת על עצמה לא פעם בהליכים משפטיים שונים.

איך רושמים פטנטים בצורה נכונה

בשביל לרשום פטנט, צריך לעבור תהליך מסוים במהלכו, חשוב לבדוק, האם הפטנט כבר קיים בשוק וכן יש להציג תוכנית כזו או אחרת, איך לרשום אותו.

בשלב הראשון, מבצעים בדיקה מקיפה בשביל לוודא האם הפטנט רשום במקום מסוים כבר. הסיבה שעושים את הבדיקה הזאת היא, על מנת לוודא שאין שום גורם אחר שכבר רשם את הפטנט והוא שייך לו. במידה וכן, אז מן הסתם אי אפשר לרשום את הפטנט שוב.

בשלב השני, יש להעביר את כל הנתונים על הפטנט לגוף שאחראי על רישום פטנטים במשרד המשפטים. חשוב לציין, את הפטנט יש לרשום לא רק בישראל אלא גם במדינות אחרות, על מנת שהוא יקבל הגנה ולא יהיה ניתן לעשות בו שימוש חופשי ללא רשות.

הגורמים המומחים יעברו על המידע, אשר אמור לכלול בין היתר תוכנית מפורטת איך הפטנט עובד, לשם מה הוא משמש, וכן, איזה שיפור הוא מספק ביחס לפטנטים ומוצרים אחרים בתחום.

בסופו של דבר, אחרי שהפטנט יירשם, אזי שאנחנו נוכל לעשות בו שימוש בלעדי, אך לשם כך, יהיה עלינו לשלם אגרה מדי שנה, כך נוכל להגן על הפטנט שלנו. צריך להדגיש, כל פטנט, יש לו תוקף מסוים, אחריו הוא מאבד את ההגנה שיש עליו.

אודות כותב המאמר:
תמונה של אלעד מתכנן
אלעד מתכנן

אלעד מתכנן, מומחה פיננסי ואסטרטגי, בעל ניסיון של 10 שנים בייעוץ לעסקים קטנים ובינוניים.

כל הפוסטים
רוצים לפרסם מאמר באתר?
תוכן עניינים
רוצה להתבלט בתחום?

מומחה? יש לך ידע מקצועי ששווה שיתוף? השאר את המייל שלך ונחזור אליך עם הצעה אטרקטיבית לפרסום >>